Obecnie co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. Najczęściej występuje ono u osób powyżej 60. roku życia. Często jednak dotyka także ludzi dużo młodszych, nawet dzieci i młodzież. Czy należy się tymi statystykami przejmować? Zdecydowanie tak, ponieważ nadciśnienie niesie za sobą wiele różnych powikłań, np. chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu, czy niewydolność nerek. Bardzo często współistnieje ono również z innymi chorobami, jak cukrzyca, miażdżyca, zmiany w dnie oka, dna moczanowa, czy otyłość. Na początku przebiega bezobjawowo i można je stwierdzić jedynie przez wykonanie pomiaru (górną granicą prawidłowego ciśnienia krwi jest 139/89 mm Hg). Tym bardziej należy je kontrolować, jeśli mamy bóle lub zawroty głowy, czy zaburzenia widzenia. Czy można więc coś zrobić, abyśmy uniknęli tych kłopotów? Owszem, wiele, ponieważ tylko u 5% osób nadciśnienie jest wynikiem innej choroby, natomiast u reszty występuje z powodu niewłaściwego stylu życia. Rezygnacja z używek, ruch i odpowiedni sposób odżywiania mogą pomóc zarówno w niedopuszczaniu do powstania choroby, jak i jej leczeniu. Bardzo istotne w przypadku prawidłowego ciśnienia krwi jest niepalenie tytoniu oraz umiarkowane spożycie alkoholu. U osób pijących codziennie 1l piwa czy 2 kieliszki wina lub wódki nadciśnienie występuje 3-4 razy częściej. Jest ono także częstsze u ludzi prowadzących siedzący tryb życia, czy narażonych na długotrwały stres. Jeśli zaś chodzi o czynniki żywieniowe, duże znaczenie ma ograniczanie sodu, czyli soli oraz wód wysokosodowych. Najlepiej sukcesywnie oduczać się dosalania gotowanych potraw, ponieważ w produktach takich jak pieczywo, wędliny, ser i we wszelkiej żywności przetworzonej (w proszku, w słoikach, konserwach) jest tak duża ilość sodu, że właściwie jedząc takie rzeczy już bardzo łatwo przekroczyć zalecaną dobową dawkę. Warto też ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a jeść więcej warzyw, owoców, suchych strączkowych, orzechów, nasion i zbóż, które są bogate w bardzo istotne w tym przypadku minerały: potas, wapń i magnez. Przy leczeniu już istniejącego nadciśnienia te zalecenia są niezwykle ważne, ponieważ mogą pomóc w zmniejszeniu dawki przyjmowanych leków. Poza tym zmieniając tryb życia i sposób odżywiania nie będziemy tworzyć zamkniętego koła napędzającego chorobę.

Karalus Kinga

2007.01.31